Bitcoin har porteføljepotensial til tross for høy pris og vill spekulasjon

Bitcoin har ingen underliggende verdi eller en sentral myndighet som støtter den, men det vil ikke nødvendigvis hindre den i å klatre høyere

Så er jeg et investeringsgeni, eller hva? Før du avgir din ettertrykkelige „eller hva“ -stemme, la meg ta deg tilbake til en tid da jeg fikk det kolossalt galt, selv om resonnementet mitt virket solid. I en artikkel jeg skrev for U.S.News & World Report, advarte jeg investorer om å „vokte seg for bitcoin.“ Jeg siterte blant annet dens mystiske opprinnelse og mangel på sentrum verdimessig.

Viser det jeg visste. 21. januar 2015, datoen da stykket kjørte, ble en enkelt bitcoin priset til $ 226,30. For bare noen dager siden 1. desember 2020 hentet den samme delen av kryptovaluta $ 19 759,30, en heltidshøyde. Hva med det? Jeg la ikke pengene mine der munnen min var (eller coulda-shoulda-woulda vært), så jeg får spise ordene mine i stedet.

Jeg klandrer deg ikke hvis du tviler på at høyt vannmerke er bærekraftig. Og til tross for at jeg blåste stort med 2015-samtalen min, lurer jeg på det samme. For det første ligner tidspunktet for dette nylige toppmøtet en annen topp etter høsttakkefesten. Den gang doblet bitcoin i pris på omtrent en måned til $ 19 650 den 15. desember 2017. Så i løpet av de neste tre månedene falt den 60%.

Ja, bitcoin var flyktig da – og er fortsatt det nå. Spørsmålet dreier seg om det betyr så mye i 2020 som det gjorde for flere år siden. Med andre ord, er denne siste prisstigningen en keeper? Eller det 21. århundre versjonen av Tulip Fever?

Leter du etter Bitcoin Clues i News
I det minste gir nyhetssyklusen ledetråder til hvor bitcoin kan lede. For nå har prisen gått i stå litt etter at bitcoin-okser ikke klarte å skyve kryptoen forbi det matvannende psykologiske merket på $ 20.000.

Hvis du spør meg, var det som om de var en gjeng spillere som prøvde å slå en høy score i Tetris. Som det norske kryptomarkedsanalyseselskapet Arcane Research skrev i en 8. desember-rapport, „Det altfor sikre markedet er dempet.“ Ja, men hvor mye og hvor lenge?

MANN SOM ANBEFALTE APPLE TIL $ 1,49 GJENNER HANS # 1 5G-SPILL

Arcane tilbyr beregninger for å ekstrapolere dette, fra antall søkemotorforespørsler om bitcoin til aktiviteten og volumet til institusjonelle investorer. Den Chicago-baserte CME Group „var for et kort øyeblikk det største bitcoin-futuresmarkedet, en historisk dag for institusjonell bitcoin-handel,“ skrev de.

Prøver å finne verdiproposisjonen
Jeg finner enorme, enorme problemer med å prøve å måle bitcoins fremtid. Det ligner på ingen måte en tradisjonell investering. Det kan være den banebrytende kryptovalutaen, som dateres til 2008. Men hvordan bestemmer du bitcoin-markedet som er verdt utover prisen for å kjøpe en? For det første støtter ingen sentralmyndigheter det. Og snakker om „det er ingen der“, lykke til med å finne en underliggende eiendel som bitcoin henter verdien av. Fordi det ikke er en.

Dermed representerer bitcoin den hotteste og rareste investeringen de siste 100 årene eller mer. Prisen er 100% drevet av spekulasjoner, oppfatningen av verdi og den allestedsnærværende bruken. Det er ganske enkelt verdt hva de som holder det og forfølger det, synes det er verdt. Ikke noe mer. Her er en litt tangensiell metafor: A Beanie Baby består av kanskje 90 cent i lo, filt og fuzz. Men hvis mange samlere er villige til å betale 42 500 dollar for en fredelig babyhue fra 1996, vel, så har de nettopp skapt sin „verdi“ via konsensus. (Det er nøtter. Det er ikke bare verdt ca 2,2 bitcoins, det er også medianverdien av et hjem i Detroit. Se for deg utseendet på ektefellen din når …).

Dermed med bitcoin må du bruke setninger som „markedssentiment“, „investor momentum“ og til og med „større dårskapsteori“, hvor prisgevinster avhenger av at noen andre i fremtiden vil betale mer enn du gjorde i dag. Det er alltid knyttet til FOMO – som står for „frykt for å gå glipp av“, og jeg vil si „basert på mytisk mulighet.“

Så, bør du kjøpe det?
Og likevel, diskvalifiserer noe av dette bitcoin ut av esken? Ikke så. Allmennheten har i det siste vist en følsomhet for å underkaste seg virale fenomener og godta utseendet som virkelighet. Det tar bare noen få sosiale innlegg og en overbevisende bakgrunnshistorie for å gjøre noe som QAnon-eventyret til en fullverdig konspirasjonsteori mange nå aksepterer som faktum.

MANN SOM ANBEFALTE APPLE TIL $ 1,49 GJENNER HANS # 1 5G-SPILL

For å være rettferdig er bitcoin ingen illusjon når det gjelder bruken. Du kan, blir jeg fortalt, kjøpe en Burger King Whopper med den. (Hvor mye vil du satse på at tenåringskasseren må gå for å få sjefen?) Du får tilgang til det via PayPal. Du kan til og med starte en bitcoin IRA; fortsett, satser reiregget på det. Jeg utfordrer deg. Kanskje du vil slutte å trekke deg tilbake til et herskapshus. Eller en studioleilighet i International Falls, Minn., Du forsyner varmen. Uansett trenger du nerver av titan og konstitusjonen av en professional pokerspiller hvert trinn på veien.

Når det er sagt, har bitcoin mer kritisk masse nå enn da jeg skrev om det for fem år siden. Som sådan gjør det nåværende fundamentet i teorien det mindre sårbart for ville prissvingninger. Så hvis du har nok til å kjøpe litt brøkdel av bitcoin og nok disiplin til å unngå å sjekke prisen dag til dag (fordi jeg tviler på at det er bra for hjertet ditt), gå for det. Det kan godt hende du kjører en bølge der den nåværende prisen på bitcoin lander nær $ 50 000 i 2021, den høye enden av en Bloomberg-prognose. Så argumenterer de også for en lav ende av området på $ 10.000.

I mellomtiden kan du gjøre narr av meg alt du vil. Ah, men i hvert fall i 2015 var jeg i veldig fint selskap. Fem år før jeg ble din 23. favorittforfatter av InvestorPlace, var erfarne finansanalytikere, en universitetsprofessor og til og med en Federal Reserve-veteran enige med meg. Så var det denne fryktløse prognosen: „Jeg vil aldri anbefale noen å“ investere „i bitcoins … Det er knapt en funksjonell valuta, enn si et investeringsmiddel, og risikoen for volatilitet er enorm.“

Det, kjære venner, var daværende redaktør Jeff Reeves fra InvestorPlace.